İstanbul'da DAB+ Teknolojisi ile 448 Yeni Radyo Frekansı Dönemi Başladı

image not found


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da DAB+ teknolojisi ile 448 yeni radyo frekansı sağlanacağını duyurdu. Dijital radyo yayıncılığı, parazitlerden arındırılmış ses deneyimi sunacak.

İstanbul'da DAB+ Teknolojisi ile 448 Yeni Radyo Frekansı Dönemi Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da DAB+ teknolojisi ile 448 yeni radyo frekansı sağlanacağını duyurdu. Dijital radyo yayıncılığı, parazitlerden arındırılmış ses deneyimi sunacak. Bu yeni teknoloji, radyo yayıncılığında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin, aynı frekansta birden fazla radyo kanalını barındırabilme kapasitesi ile frekans verimliliğini arttırdığını belirtti. İstanbul'da mevcut boş frekansların kalmadığını ifade eden Uraloğlu, "Artık DAB+ yayınlarına başlamamızla bu durumu ortadan kaldırdık. Bu yeni teknoloji sayesinde gelen taleplere göre 448 yeni frekans sağlayabileceğiz." dedi.

Dijital Radyo Yayıncılığına Geçiş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Şubat Dünya Radyocular Günü’nde Dijital Radyo Yayıncılığı Lansman Töreni’nde konuştu. Uraloğlu, Türkiye’de ilk defa Dijital Ses Yayını Plus (DAB+) teknolojisine geçiş yaptıklarını ifade etti. "Dijital Yeni Nesil Radyo yayıncılığıyla yepyeni bir dönemi başlatmanın gururunu sizlerle paylaşıyoruz." dedi.

Uraloğlu, radyo yayınlarının tarihine de değinerek, radyo ile ilk tanışmanın 1927 yılında gerçekleştiğini belirtti. "O günden bugünlere de bazen memleket yolunda, bazen evlerimizde ev işi yaparken ya da bahçede çalışırken bizlere eşlik ederek hayatımızın bir parçası oldu." şeklinde konuştu.

DAB+ Teknolojisinin Avantajları

DAB+ teknolojisi, parazitlerden arındırılmış net bir ses deneyimi sunarak, dinleyicilere daha kaliteli bir yayın imkanı sağlıyor. Uraloğlu, "DAB+'nın en önemli avantajlarından biri de analog sistemlere göre enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik sunmasıdır." dedi. Bu teknoloji, 16 yayını tek bir frekans ve vericiyle iletebiliyor.

Uraloğlu, DAB+ ile sağlanan enerji tasarrufunun %90 oranında olduğunu belirtti. "Dinleyiciler, zengin içerik alternatifleri ve daha net ses kalitesi ile keyifli bir dinleme deneyimi yaşarken, yayıncılar da kaynaklarını daha verimli kullanabiliyor." ifadelerini kullandı.

Çamlıca Kulesi ve DAB+ Yayınları

Çamlıca Kulesi’nin, DAB+ yayıncılığı için önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Şimdi DAB+ teknolojisi ile Radyo Yayıncılığımıza yeni bir soluk getiren bir yeniliği daha Çamlıca Kulemizde hayata geçiriyoruz." dedi. Çamlıca Kulesi, 100 FM radyo yayını yapabilme kapasitesine sahip.

Uraloğlu, Çamlıca Kulesi’nin elektromanyetik alan değerinde 15 kat iyileşme sağladığını belirtti. "Kaldırılan 33 antenin yaydığı elektromanyetik alan değerini Avrupa standardının bile üçte birine indirerek bölge sakinlerine daha sağlıklı bir yaşam sunduk." şeklinde konuştu.

Sonuç ve Gelecek Vizyonu

Bakan Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin sadece bir radyo yayını teknolojisi olmadığını, aynı zamanda eğlence ve eğitim için de önemli bir araç olabileceğini ifade etti. "Dijital yeni nesil radyoculuğu medya dünyasında vazgeçilmez bir oyuncu haline getirecektir." dedi.

Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin savunma sanayinde de faydalar sağlayabileceğini belirtti. "Geniş kapsama alanı, istikrarlı yayın akışı ve yüksek veri iletimi kapasitesi sayesinde pasif radar sistemleri için en uygun teknolojilerden biridir." diye ekledi.