İstanbul-Konya YHT Hattı, 10 yılda 11,2 milyon yolcu taşıyarak önemli bir ulaşım imkânı sundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hattın günlük ortalama 4 bin 300 yolcu taşıdığını açıkladı. 2024 yılında ise 1 milyon 469 bin kişinin bu hattı kullanması bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul-Konya YHT Hattı’nın 10. yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulundu. Hattın, 18 Aralık 2014 tarihinde hizmete girdiğini belirten Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı iki kadim şehrimizi birbirine bağlayan hattımız 10 yaşında.” dedi.
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Konya arasındaki seyahat süresinin 13 saatten 4 saat 50 dakikaya düştüğünü ifade etti. “644 kilometre uzunluğundaki Konya-İstanbul YHT hattımız günde karşılıklı 8 sefer olarak işletiliyor.” dedi. Ayrıca, günlük en fazla yolcu rekorunun 27 Mayıs 2023 tarihinde 6 bin 657 kişi ile kırıldığını belirtti.
Bu hattın, vatandaşların hayatını kolaylaştırdığını vurgulayan Uraloğlu, “Günlük ortalama 4 bin 300’den fazla yolcu taşınırken, 2024 yılında 1 milyon 469 bin kişi bu hatta seyahat etti.” şeklinde konuştu. Hattın 11 istasyonunun bulunduğu da belirtildi.
YHT ile seyahat eden yolcuların, hattın ulaşamadığı noktalara otobüs bağlantıları ile ulaşım sağladığını kaydeden Uraloğlu, “Bu sayede yüksek hızlı tren kullanan bir vatandaşımız, otobüs yolculuğuna kıyasla önemli oranda zaman tasarrufu sağlıyor.” dedi.
Özellikle Konya-Eskişehir-Bursa arasının 4 saat 15 dakikada, Ankara-Konya-Antalya ve Alanya arasının 7 saatte, İstanbul-Konya-Antalya ve Alanya güzergahlarının ise 10 saatte tamamlandığı ifade edildi. Bu durum, yolcular için büyük bir avantaj sağlıyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin yüksek hızlı demiryolu hattının 2 bin 251 kilometre uzunluğa ulaştığını belirtti. “YHT hatlarıyla 11 şehre doğrudan olmak üzere toplam 20 il ve ülke nüfusunun yüzde 51’ine yüksek hızlı tren hizmeti veriyoruz.” dedi.
Bu hatların, şehirler arası ulaşımı kolaylaştırdığını vurgulayan Uraloğlu, “Konya, turizmden ticarete eğitimden sanayiye kadar pek çok alanda ivme kazandı.” şeklinde konuştu. Hattın, ülke ekonomisine katkısı da dikkat çekti.
Demiryolu yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Uraloğlu, “2053 yılında demiryolu hat uzunluğumuzu 28 bin 600 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz.” dedi. Türkiye’nin dört bir yanında hızlı demiryolu hatlarının inşasının sürdüğünü ifade etti.
Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep demiryolu hattının da bu projelerden biri olduğunu belirten Uraloğlu, “Edirne'den hızlı trene binen bir vatandaşımız, kesintisiz şekilde Gaziantep'e kadar YHT sürati ve konforuyla ulaşabilecek.” şeklinde sözlerini tamamladı.