Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam ve Halep Havalimanlarında gerekli tespitlerin yapıldığını ve ilk etapta Şam Havalimanı'nın ayağa kaldırılması için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile işbirliği yapılacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Suriye'nin ulaşım altyapısının yeniden canlandırılması adına önemli adımlar atılacağını belirtti.
Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Programı'nda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, 67 ülkeye 1,5 milyar insana ulaşma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. Ulaştırma ve altyapı alanında yapılan yatırımların, ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağladığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısının jeopolitik konumuna göre şekillendirildiğini belirtti. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun, bugün 29 bin 700 kilometreye ulaştığını ifade etti. Ayrıca, 6 ilin birbirine bağlı olduğu dönemde, günümüzde 77 ilin bölünmüş yollarla birbirine bağlandığını vurguladı.
Uraloğlu, demiryolu yatırımlarına da değinerek, Türkiye'nin Avrupa'da 6., dünyada 8. hızlı tren işletmecisi olduğunu belirtti. Hızlı demiryolu projeleri ile ulaşımın daha da hızlandığını ve mevcut demiryollarının elden geçirildiğini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, 2002 yılında Türkiye'de 26 olan aktif havalimanı sayısının 58'e çıkarıldığını belirtti. Yolcu trafiğinin de önemli ölçüde arttığını, 2002 yılında 34 milyon olan yolcu sayısının geçen yıl 213 milyona ulaştığını ifade etti. Bu yıl ise 231 milyon yolcu trafiği bekleniyor.
İstanbul Havalimanı'nın yolcu sayısının bu yıl 80 milyonu geçeceğini belirten Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da önemli bir yolcu trafiği sağladığını kaydetti. Havalimanlarının modernizasyonu ve kapasite artırımı için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu belirtti. 6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'deki durumun zor olduğunu ifade eden Uraloğlu, çadırda yaşayan insanların ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini vurguladı. Suriye'deki havalimanlarının durumu hakkında bilgi veren Uraloğlu, Şam Havalimanı'nda geçen yıl 100 bin, Halep Havalimanı'nda ise 50-60 bin yolcu trafiği olduğunu açıkladı.
Uraloğlu, Şam ve Halep Havalimanları'nda gerekli tespitlerin yapıldığını, radar sistemlerinin eksik olduğunu ve mevcut güvenlik sistemlerinin yetersiz olduğunu belirtti. İlk etapta Şam Havalimanı'nın yeniden faaliyete geçirilmesi için bir eylem planı oluşturulacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Suriye'nin ulaşım altyapısının yeniden inşası için Türkiye'nin destek vereceğini belirtti. Demiryolu bütünlüğünün sağlanması için gerekli tespitlerin yapılacağını ve hızlıca harekete geçileceğini ifade etti. Suriye'deki limanların gelişmesi için de yatırımların yapılması gerektiğini vurguladı.
Uraloğlu, Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapısı olan limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini belirtti. Türkiye'nin, Suriye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak için çeşitli projeler geliştireceğini ifade etti. Suriye'nin petrol ve hidrokarbon arama faaliyetlerinde uluslararası hukuku dikkate alarak işbirliği yapılabileceğini söyledi.