TRACECA Ağına Bağlanan Yükler ve Türkiye'nin Rolü

image not found


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına yüklerin bağlanacağını açıkladı. Türkiye'nin stratejik konumu ve yatırımlarıyla bölgesel bağlantısallığı artırma hedefi vurgulandı.

TRACECA’nın Ağına Bağlanan Yükler ve Türkiye'nin Stratejik Rolü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına yüklerin bağlanacağını açıkladı. Türkiye, bölgesel bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundadır. Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bu toplantıda, Türkiye'nin stratejik konumu ve yapılan yatırımların önemi vurgulandı.

Uraloğlu, "Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır" diyerek, jeopolitik krizlerin ve pandemilerin etkilerine dikkat çekti. Bu bağlamda, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Bağlantısallığın Sağlanmasında Ulaştırma Koridorları

Bakan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. "Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır" dedi. Bu açıdan TRACECA'nın öneminin her geçen gün arttığını vurguladı.

Uraloğlu, TRACECA'nın üye ülkeleri arasında büyük çaplı ticaret noktaları oluşturduğunu belirtti. Türkiye'nin ulaştırma koridorlarına verdiği önem, bu projelerin başarısını artırmaktadır. Uraloğlu, "Bu yüzden Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olarak ülkemizde gerek altyapı gerekse işletme anlamında önemli yatırımlarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kalkınma Yolu Projesi ve TRACECA

Kalkınma Yolu Projesi ile Basra Körfezi'nden gelen yüklerin TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacağı açıklandı. Uraloğlu, "Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz" dedi. Bu proje, Türkiye'nin uluslararası ulaştırma ağındaki rolünü güçlendirecektir.

Uraloğlu, Bulgaristan ile 2. demiryolu sınır kapısının açılması için mutabakat zaptı imzaladıklarını hatırlattı. Bu sayede, artan yük hacmi karşısında sınırda beklemeleri önlemek hedeflenmektedir. Türkiye, bu projelerle Avrupa'ya yük taşımacılığını daha da kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Birlikte Büyüme Yaklaşımı

Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. "Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır" dedi. Ulaştırma ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, bu hedefe ulaşmada kritik öneme sahiptir.

Uraloğlu, TRACECA'nın sağladığı uluslararası diyalogun önemine vurgu yaptı. Tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti. "Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil, birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz" dedi.

TRACECA’nın Geleceği ve Reform Süreci

Uraloğlu, TRACECA'nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin bulunduğunu belirtti. Bu ülkelerin iş birliği ve ulaştırma konusundaki yasal uygulamaları, koridorun etkinliğini artıracaktır. Ancak farklı mevzuatlar ve uygulamalar, bu iş birliğini zorlaştıran faktörler arasında yer almaktadır.

Uraloğlu, TRACECA Fonu kurulmasının koridorun geliştirilmesinde önemli bir yapı teşkil edeceğine inandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin deneyimlerini paylaşmaya her zaman açık olduğunu belirtti. E-permit sistemi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.