Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, ulaşım altyapısına yapılan yatırımların önemine vurgu yaptı. 282 milyar dolarlık yatırım ile Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme altyapısının güçlendirildiğini belirtti.
Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu ifade etti. "Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Yol sayesinde yatırım gelir. Nasıl ki toprağı bereketlendiren nehirler geçtikleri yerlere canlılık getiriyorlarsa, ulaştırma projeleri de böyledir" dedi. Bu bağlamda, ulaşım projelerinin sanayi ve istihdam üzerindeki etkileri vurgulandı.
Ulaşım altyapısının gelişmesi ile birlikte, ülkenin kalkınma sürecinin hızlandığına dikkat çekildi. Uraloğlu, "Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir, ülke kalkınır, ekonomi büyür, istihdam oluşur" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, son 23 yılda Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin hayata geçirilmesiyle, otoyol güzergahındaki OSB sayısının arttığı ifade edildi. "Marmaray, Avrasya Tüneli gibi mega projeleri hayata geçirdik" dedi.
Bu yatırımların Türkiye'nin uluslararası ticaret açısından önemli bir koridor haline gelmesine katkı sağladığı vurgulandı. Uraloğlu, "Ülkemizi bölünmüş yollar, otoyollar, havalimanları ve yüksek hızlı demir yolu hatlarıyla donattık" diye ekledi.
Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme performansıyla dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. 2002 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar iken, 2024 yılında 15 bin doları aşmasının beklendiğini ifade etti. 2053'te Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alması hedefleniyor.
Bu büyüme performansının, güçlü liderlik ve siyasi istikrar ile mümkün olduğu vurgulandı. Uraloğlu, "Güçlü irade ile her alanda ülkemize çağ atlatan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde rekabetçi bir ekonomi inşa ediyoruz" dedi.
Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolar ihracat yaparak ülkenin en çok ihracat yapan 19. ili olduğunu belirtti. Trabzon'un fındık ihracatının Türkiye’nin toplam fındık ihracatının yüzde 32'sini oluşturduğunu ifade etti. "Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin önemli bir parçası olmuştur" dedi.
Uraloğlu, Trabzon'dan 2024'te 22 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatının da arttığını belirtti. "Trabzon, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye geçiş serüvenine katkı sağlamaya devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladıklarını belirtti. Dış hatlar gelen yolcu terminalinin açılışının yapıldığını hatırlattı. İç hatlar terminalindeki tadilatların da 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını ifade etti.
Uraloğlu, Türk üreticisinin ihracat kültürünün giderek genişlediğini ve yurdun her bir sathına yayıldığını belirtti. "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.