Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı’nın ulaştırma koridorlarıyla şekilleneceğini belirtti. Yeni projelerle ticaretin hızlanması ve sınırların aşılması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılacağını ifade etti. Bu proje, Irak’ın Faw Limanı’nı Türkiye’ye bağlayarak bölgesel ticareti canlandırmayı amaçlıyor.
Uraloğlu, “Çok yakında Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz” dedi. Proje tamamlandığında, ticaretin hızlanması ve sınırların aşılması bekleniyor.
Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda yaptığı konuşmada, ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı nasıl şekillendirdiğini vurguladı. Ulaştırma altyapısına yapılan yatırımların ticaret maliyetlerini azaltacağını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu forumu somut adımların atıldığı bir çalışma sahası olarak görüyor. Uraloğlu, “Gelişmekte olan pazarları küresel ekonomiye entegre eden ekonomik büyümenin kilit bir sağlayıcısı olarak ulaştırma, ticaret ile birbirine sıkıca kenetlenmiştir” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu belirtti. Ülkenin, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde kilit taşı görevi gördüğünü ifade etti.
Uraloğlu, “Birbirini tamamlayıcı ve destekleyici nitelikte olan projelerimizle, uluslararası ticaretin yollarını açıyoruz” dedi. Türkiye’nin, 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, ulusal ulaştırma yatırımlarının uluslararası koridor perspektifi doğrultusunda düzenlendiğini belirtti. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara karşı dayanıklı olması gerektiğini ifade etti.
Yeni demir yolu ve kara yolu altyapı yatırımları için ön tasarımların tamamlandığını belirten Uraloğlu, “Nihai tasarımlar için zemin etütleri ve hassas ölçümler gibi kritik adımları hızla ilerletiyoruz” dedi.
Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenecek olan “Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu”na dikkat çekti. Bu forumda, ulaştırma bağlantısallığı konularının küresel ölçekte tartışılması hedefleniyor.
Ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının önündeki engellerin aşılması için güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine vurgu yaptı. “Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağı, ticareti kolaylaştırmanın yanı sıra ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını sağlar” dedi.